Vævninger

På lige fod med de forskellige arter af råmaterialer, anvendes der også forskellige vævninger til fremstilling af de forskellige tekstiler. De forskellige vævninger omhandler blandt andet satin, kanvas og fløjl. Alle vævningerne betragtes som forskellige kvaliteter, hvor satin er den mest udsøgte.

 

De forskellige vævninger

Kanvas/Lærred

Denne type vævning er den simpleste metode at væve på, og derfor også det mest anvendt. Måden hvorpå trådene væves, er en efter en. Dette medføre også at det er en af de stærkeste vævninger der er at finde.

 

Oxford

Denne form for vævning er en lærredsvævning, og metoden kan spores helt tilbage til bronzealderen. Metoden hvorpå trådene bliver væves, er ved at to altid følges ad. Dette betyder at to tråde bliver ført på langes, hvortil det krydses med yderligere to tråde på tværs. Metoden her giver det færdige stof mere struktur. Stoffer vævet med denne metode, er oftest blødt med stærkt.

 

Twill

Denne form for vævning, er med til at skabe diagonale mønstre i det færdige stykke stof. Teknikken til Twill-vævning kan variere, og medføre derfor også at der findes forskellige mønstre af denne type vævning. Herunder Herringbone-vævning. Her væves trådene så det færdige stykke stof, fremstår med sildeben. Stoffer hvis vævning er denne metoder, fremstår bløde samt har mere krympemodstand.

 

Dobby

Dobby-vævning er en mere avanceret vævnings metode, ind de andre. Denne type vævning, indeholder forskellige form for grantyper, samt af forskellige vævningsmetoder. Dette betyder at alle de ovennævnte vævningsmetoder, kan fremgå i det samme stykke stof. Dette medføre også, at følelsen af selve stoffet variere.

 

Satin

Denne form for vævning, sker ved at tråden krydses over 3 til 5 tråde, før den føres under 1 tråd. Dette er med til at gøre det færdige stof mere glat, og selve vævningsmetoden bliver derfor svære at se. Satin vævning kan bruges af alle form for lange fibre, og det færdige stykke stof er derfor af utrolig høj kvalitet. Dette omhandler uld, silke, bomuld samt kunstige fibre. Bomuldssatin er eksempelvis grundet sin bløde kølende overfalde populært som sengesæt.

TC står for Thread Count, og består af et tal, efterfuldt at en henvisning til det anvendt materiale. Dette kan blandt andet være silke eller bomuld. Hvad dette tal viser, er det antal tråde der går, til en kvadrat tomme stof. Gode TC tal, går fra 180 og på efter. Kvalitets forskellen kan mærkes ved, at stoffet bliver blødere, jo højere TC tallet er.

 

Fløjl

Det færdige resultat ved denne type vævning, kan enten være glat eller riflet. Måden hvorpå denne stof fremstilligs, er ved at tråden væves som dobbelt plys, i to modstående baner. Disse er forbindes af kædegarn.

 

Seersucker

Med denne metode, form stoffet en mere ujævn og puklet tekstur. Måden hvorpå denne opstår, er ved at samle trådene i grupper af 10 til 16. Her holdes den ene gruppe stram og den anden slap under vævning, som medføre en ujævnhed der er at finde i stoffet. Denne tekstil bliver oftest anvendt til sommertøj.

Damask

Denne form for vævning, er med til at danne mange forskellige og smukke mønstre i den færdige tekstil. Vævningen laves af to retvinklede trådsystemer. Den ene tråd er en langsgående tråd, der er med til at danne kæden. Den anden tråd er tværgående og danner skuddet.

Indenfor damaskvævning taler man om to typer. Den ene er skaftevævning, hvor der produceres et mere enkelt mønster i blandet andet tern og striber. Den anden er jacquard vævning som giver et meget mere kompleks mønster. Sammenbindingspunkterne der opstår under denne form for vævning, kan deles op i tre. Disse tre er lærredsbinding, køperbinding også kendt som twill, samt satinbinding. Alle disse metoder, er tideligere blevet beskrevet. Og de er hver især med til at skabe og fremhæve forskellige former for udtryk og design, i det færdige produkt. Det værende sig eksempelvis duge, lagner og sengetøj.