Hør blomst - Linum usitatissimum

Hør

Tekstil af hør er et af verdens ældste og er blandt andet kendt fra Ægypten for mere end 4000 år siden. Det har været anvendt af alle fra paver til fattige bønder. Gennem tiden har det fremstået som et eksempel på renhed. Anvendelsen som tekstil dækker over alt fra tøj til sengesæt, sengetæpper, håndklæder og meget mere.

Forarbejdnings processen kan variere, hvoraf nogen strækker sig over 250 dage. Dette fra selve frøet bliver sået, til det færdige tekstil er vævet. Det færdig vævede tekstil går under betegnelsen linned. Den lange forarbejdningsproces gjorde at det tildligere kun var tilgængeligt for overklassen.

Planten bliver mellem 30 til 50 centimeter høj, og har et højt antal lange fibre, som bliver behandlet i deres fulde længde. Et tekstil af 100% hør, fremstår som et utroligt stærkt materiale, især når det er vådt. Ofte væves det sammen med bomuld, til det såkaldte halvlinned. Dette gør at det færdige tekstil, har begge de to materialers bedste egenskaber, blødt og stærkt.

 

De to forskellige arter

 

Linum bienne

Linum bienne, er også kendt som bleg hør, er en blomst der stammer fra Middelhavsområdet, Vesteuropa, nord England samt Irland. Den blege hør, vokser over nogle år i tørre solrige arealer.

Linum usitatissimum

Linum usitatissimum er en hørplante, der stamme fra Linum bienne. Trods dette er den i Danmark kendt som almindelig hør. Linum usitatissimum er en spinkel plante, der er et år undervejes. Selve planten kan anvendes til mange forskellige ting. Dette gælder blandt andet kosttilskud, olie samt tekstil.

 

Hør’s mange egenskaber

For allergier er denne tekstil yderst fortrykkende, den da på ingen måde fremkalder nogen allergiske reaktioner. Derudover absorberer hør hurtigere end nogen anden tekstil. Ifølge undersøgelser vises det at der svedes 1,5 gange mindre ved brug af linned frem for bomuldstøj. Den er samtidig 5 gang så termoregulerende som uld, og 19 gange højere end silke. Ud over dette, bliver hør også kun smukkere med tiden. Dette skyldes at den bliver fine og blødere for hver vask.

Linned er behageligt at røre ved. Om vinteren føles det lunt, hvor det sommeren føles let, frisk og køligt.