Amerikansk bomuld

Bomuld

Bomuld er en udsøgt naturvare, som anvendes verden over. Et naturmateriale der oftest anvendes til tøjproduktion, og kan spores hele 6000 år tilbage, hvor det blev anvendt til beklædning.

De eftertragtede fibre vokser omkring frøen på bomuldsplanter. Disse fibre kan blive op mod 6 centimeter lange. Kvaliteten bestemmes blandt andet af længden på fibrene. Jo længere fiberen er, desto blødere og bedre bliver tekstilet. Bomuld findes derfor i mange forskellige varianter, som alle afspejles af fibre. Fiberen bliver ikke kun påvirket af arten, men også af dyrkningsområdet. Det er derfor ikke alle arter der er af samme høje kvalitet. Der er tale om fire forskellige arter, som alle bliver dyrket forskellige steder i verden.

Grundet den svingende kvalitet bør det nøje overvejes hvilken art man anvender til hvilket materiale. Eksempelvis er en høj kvalitet at foretrække til sengetøj, så man opnår et blødt og behageligt materiale at sove i. Hvis du ønsker at læse mere kan vi anbefale gyldendals artikel.

 

Bomuld – de fire forskellige arter

Gossypium hirsutum

Gossypium hirsutum også kendt som Amerikansk-bomuld, er den mest anvendt i verden. Her dækker den hele 90% af industriens behov. De geografiske områder, hvor denne art findes er blandet andet Mexico, Central Amerika samt dele af Florida. Gossypium hirsutum består derudover af en række forskellige sorter, herunder Upland og Texas bomuld. Disse variere i fiberlængde, samt bomuldens tolerance over for væske. Fibrene til denne art svinger fra mellemlang til lang.

 

Gossypium bardadense

Gossypium bardadense går også under navnet Barbados-bomuld og Ægyptisk-bomuld. Arten kan kendes ved, at dens fibre er hvide når de er modnet. Gossypium bardadense kan findes i geografiske områder som Barbados, samt andre dele af Sydamerika. Denne type er af utrolig høj kvalitet, og dens fibre bliver altid utrolig lange, og der er derfor tale om en meget udsøgt naturmateriale.

 

Gossypium arboreum

Gossypium arboreum også kendt som Træagtig-bomuld og Asiatisk-bomuld. Dens plante er en nytteplante, som betyder at den gennem årene, er gjort mere anvendelige til blandt andet tekstil.

Denne fibre er blandt andet at finde i Indien og Kina. Artens fibre er kun korte til mellemlang. Dette betyder også at kvalitet er dårligere end den Amerikanske og Ægyptiske.

 

Gossypium herbaceum

Gossypium herbaceum omtales også som Almindelig-bomuld. Denne plante er mildt giftig, og anvendes derfor ikke på samme niveau som den Amerikanske. Denne bomuldsart er at finde i det sydlige Afrika. Dens fibre er korte og kvalitet er derfor ringe.

De længste fibre er oftest 4 decitex (dtex), hvilket betyder, at deres vægt ligger mellem 1 til 4 gram pr. 10.000 m. Udover længden på de forskellige bomuldsfibre, bliver kvaliteten også vurderet ud fra den renhed, farve, antal af frøskaller, modenhed samt klumper bomulden har.

Måden hvorpå bomuld klassificeres, er ved at angive hvilke spindeværdi og nytteværdi den har. Markedsværdi og pris bestemmes ud fra alle disse parametre.